Trends elektrisch rijden; effect van de olieprijs

UW SELECTIE AANPASSEN

Auto:
Auto snelladen:
Nee
Mobility Mix:
Nee
Laden buiten NL:
Nee
Gegevens wijzigen

SELECTEER ELEKTRISCHE AUTO

Eenvoudig online laadpassen vergelijken. Selecteer het merk en model auto dat u wilt gaan opladen en bekijk welke laadpas de goedkoopste optie voor u is.

SNELLADEN

De gekozen auto kan worden opgeladen middels snelladen. Wil je een laadpas waarmee je ook kunt snelladen? Hoe vaak per jaar verwacht je te gaan snelladen?

Wilt u uw auto snelladen?

TOELICHTING

Hoeveel kilometer wil je per jaar elektrisch gaan rijden (inschatting)? Let op, een plug-in hybride rijdt ook een deel niet-elektrisch kilometers.

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS

KM

MOBILITY MIX

Dient de laadpas geschikt te zijn voor Mobility Mix?

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS


BUITENLAND

Alle laadpassen zijn bruikbaar in Nederland. Wil je ook in het buitenland kunnen laden?

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS


Gebruik

Leverancier

In de Verenigde Staten en China kiest de consument eerder voor een minder zuinige auto als de olie prijs laag is dan wanneer deze hoog is. Is dit ook het geval in Nederland; kiest de Nederlandse consument voor elektrisch rijden of nog steeds voor conventionele benzine en diesel voertuigen wanneer de olieprijs daalt?

 

Elektrische voertuigen

Ten opzichte van tien jaar geleden is de CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s in Europa ongeveer 40% gedaald.  Dit komt voornamelijk door technische verbeteringen zoals efficiëntere verbranding en het gebruik van lichtere materialen. Maar ook de Europese richtlijnen dragen hun steentje bij. In Nederland is de daling van CO2-uitstoot groter in de zakelijke sector (-48%) dan in de particuliere sector (-29%). Dit komt simpelweg doordat zakelijke leaserijders een fiscale stimulering krijgen. Deze stimulering heet de bijtelling. De bijtelling zal in 2017 aangepast worden, dit zal waarschijnlijk zorgen voor forse daling in de populariteit van hybriden en plug-in hybriden. U kunt voor 1 januari 2017 nog uw hybride of plug-in hybride inschrijven in het kentekenregister. Op deze manier kunt u nog tot maximaal 5 jaar gebruik maken van het voordelige bijtellingspercentage en veel geld besparen. Voor het opladen van uw auto heeft u wel een laadpas nodig. Daarnaast kunt u hier vinden waar u uw auto op kunt laden. De semi-elektrische voertuigen waren in eerste instantie zeer populair omdat ze gunstig waren door het lage bijtellingspercentage (15%). Het Elektrische wagenpark van Nederland bestaat dan ook voor 85% uit plug-in hybrides. Over het algemeen is een elektrische auto 30% tot 40% duurder dan een vergelijkbare auto die rijdt op benzine of diesel. Er zal dus waarschijnlijk pas een doorbraak voor elektrisch rijden komen in de particuliere sector wanneer er geconcurreerd kan worden met de prijs. Over het algemeen zullen er pas grote stappen gemaakt worden in energiebesparing als dit ook meewerkt met de portemonnee van de consument.

 

dalende olieprijs

 

Lagere olieprijs

De olieprijs heeft een flinke dip gehad tussen 2014 en het begin van 2016 . Tijdens het dieptepunt van deze oliecrisis werd duidelijk dat de Nederlandse consument niet opeens veel meer gaat rijden wanneer de benzineprijs lager is. Een lage olieprijs heeft dus geen negatief effect op de CO2-uitstoot, deze blijft ongeveer hetzelfde. Maar het zou ook kunnen dat dit komt doordat de olieprijs samenhangt met de economische situatie. Hierdoor zou het kunnen dat mensen juist weer minder gaan rijden en dat dit het rechttrekt. Wat is uw mening over dit vraagstuk?

 

12 October, 2016 | Admin
Loading

Add Comment