Is snelladen slecht voor een auto-accu

UW SELECTIE AANPASSEN

Auto:
Auto snelladen:
Nee
Mobility Mix:
Nee
Laden buiten NL:
Nee
Gegevens wijzigen

SELECTEER ELEKTRISCHE AUTO

Eenvoudig online laadpassen vergelijken. Selecteer het merk en model auto dat u wilt gaan opladen en bekijk welke laadpas de goedkoopste optie voor u is.

SNELLADEN

De gekozen auto kan worden opgeladen middels snelladen. Wil je een laadpas waarmee je ook kunt snelladen? Hoe vaak per jaar verwacht je te gaan snelladen?

Wilt u uw auto snelladen?

TOELICHTING

Hoeveel kilometer wil je per jaar elektrisch gaan rijden (inschatting)? Let op, een plug-in hybride rijdt ook een deel niet-elektrisch kilometers.

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS

KM

MOBILITY MIX

Dient de laadpas geschikt te zijn voor Mobility Mix?

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS


BUITENLAND

Alle laadpassen zijn bruikbaar in Nederland. Wil je ook in het buitenland kunnen laden?

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS


Gebruik

Leverancier

Is snelladen slecht voor een auto-accu

Een accu is in principe een energiereservoir waar u energie in kunt stoppen en daarna weer uit kunt halen. Een perfecte accu blijft dan ook vol als u hem niet gebruikt en geeft energie wanneer u hem wel gebruikt. Uw auto wordt opgeladen met een bepaald voltage. Dit voltage bepaalt hoe snel uw accu wordt opgeladen. Thuisbatterijen gebruiken over het algemeen een voltage van 2,3 kW. Snelladen gebeurt met een voltage van 40 tot 50 kW. U heeft wel een laadpas nodig voor het gebruik van een snellaadpaal. Sommige mensen vragen zich af of dit hoge voltage schadelijk is voor de levensduur van de accu. Het snel opladen van een accu is niet schadelijk echter, kan de temperatuur erg hoog worden bij een hoog voltage. Deze hoge temperatuur kan wel schadelijk zijn voor de accu maar daarom bezitten de oplaadpalen een temperatuurregelaar zodat de temperatuur niet te hoog wordt.

 

accu-opladen

 

De ideale accu

De ideale accu voldoet aan een aantal criteria:

·         De accu is helemaal vol te laden.

·         Alle energie die in de accu geladen wordt kan ook weer gebruikt worden.

·         De energie kan er relatief snel uit gehaald worden, dit om een hoog vermogen te creëren.

·         De accu is oneindig op te laden en te ontladen.

·         De accu heeft geen onderhoud nodig.

·         De accu heeft geen zelfontlading.

 

Tegenwoordig worden er voornamelijk lithium-ion accu’s gebruikt voor in de auto’s. Deze accu’s hebben een grotere energiedichtheid (tot wel drie keer), zijn lichter, hebben een langere levensduur en nog veel meer. Echter, verliezen deze accu’s wel constant een gedeelte van hun maximale capaciteit. Het verliezen van capaciteit wordt versterkt door hoge temperaturen. Een alternatief is de lithium-ijzer-fosfaat accu. Deze accu is stabieler en velliger. Daarnaast heeft de accu een langere levensduur, een nóg hogere energiedichtheid en geen gevoeligheid voor temperatuurverschillen. Hiernaast heeft de accu nog meer voordelen ten opzichte van lithium-ion accu’s echter, zijn deze nog relatief duur. In de toekomst zullen deze accu’s waarschijnlijk wel veelvuldig gebruikt gaan worden.

 

Heeft u het idee dat uw accu wel achteruit gaat of dat de actieradius minder wordt laat dan een reactie achter.

26 September, 2016 | Admin
Loading

Add Comment