Is elektrisch rijden daadwerkelijk voordeliger?

UW SELECTIE AANPASSEN

Auto:
Auto snelladen:
Nee
Mobility Mix:
Nee
Laden buiten NL:
Nee
Gegevens wijzigen

SELECTEER ELEKTRISCHE AUTO

Eenvoudig online laadpassen vergelijken. Selecteer het merk en model auto dat u wilt gaan opladen en bekijk welke laadpas de goedkoopste optie voor u is.

SNELLADEN

De gekozen auto kan worden opgeladen middels snelladen. Wil je een laadpas waarmee je ook kunt snelladen? Hoe vaak per jaar verwacht je te gaan snelladen?

Wilt u uw auto snelladen?

TOELICHTING

Hoeveel kilometer wil je per jaar elektrisch gaan rijden (inschatting)? Let op, een plug-in hybride rijdt ook een deel niet-elektrisch kilometers.

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS

KM

MOBILITY MIX

Dient de laadpas geschikt te zijn voor Mobility Mix?

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS


BUITENLAND

Alle laadpassen zijn bruikbaar in Nederland. Wil je ook in het buitenland kunnen laden?

AANTAL ELEKTRISCHE KILOMETERS


Gebruik

Leverancier

Of elektrisch rijden daadwerkelijk voordeliger is dan een voertuig dat rijdt op benzine of diesel hangt af van een groot aantal factoren. Daardoor is deze vraag ook lastig te beantwoorden met een ‘ja’ of ‘nee’. In dit artikel zullen we alle factoren behandelen die van belang zijn om elektrisch rijden te vergelijken.

 

Aanschafprijs

Op het moment zijn elektrische auto’s nog aanzienlijk duurder in aanschaf dan een vergelijkbare auto of model op benzine of diesel. Dit is ook logisch aangezien elektrische auto’s nog niet lang op de markt zijn, de processen voor benzine en diesel auto’s zijn al volledig geoptimaliseerd. Echter de dalende prijs van elektrische auto’s blijft doorzetten. Dit komt grotendeels door de dalende batterijprijzen. Maar elektrische auto’s worden nog steeds niet zo massaal geproduceerd dat er echt een grote prijsdaling ontstaat. De gemiddelde prijs van elektrische auto’s zal in 2017 rond de €32.000 euro liggen. Op het moment is een BMW i3 bijvoorbeeld 35.500 euro. Een BMW 1-Serie, wat een vergelijkbaar model is, kost ongeveer 26.500 euro. Dit is een prijsverschil van 9000 euro. Voor andere elektrische auto’s is dit prijsverschil vaak nog groter. Daarnaast is het nodig om over een laadpas te beschikken als u elektrisch wilt opladen bij elektrische laadpunten. De kosten van de laadpas zijn echter in veel gevallen verwaarloosbaar.

 

Gebruik

Naast de aanschafprijs zijn de gebruiksduur en gebruikskosten belangrijk, evenals het onderhoud. Een elektrische auto heeft een financieel voordeel vergeleken met een auto op benzine of diesel. De aandraaflijn is bijvoorbeeld efficiënter en hierdoor is minder energy nodig voor dezelfde presentatie. Daarnaast heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig. Dit komt doordat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft, hierdoor slijt de auto ook minder. Een elektrische auto heeft ongeveer 40% minder onderhoud kosten dan eenzelfde auto op benzine of diesel. De grootste afschrijfkosten van een elektrische auto zijn de accu’s. Echter zijn er veel ontwikkelingen gaande op dit gebied, zoals het gebruik van lithium-ion- en lithium-ijzer-fosfaat accu’s.

 

Energiekosten

Ook de energiekosten zijn belangrijk om een elektrische auto te vergelijken met een benzine of diesel auto. Per kilometer is een elektrisch rijden goedkoper dan een fossiele brandstof. Zelfs nu de olieprijs laag is. Echter is het verschil nihil als u geen gebruik maakt van eigen energie en alleen van publieke en openbare laadpunten.

 

Fiscale voordelen

Als laatste zijn de fiscale voordelen belangrijk om de prijs te vergelijken. Zakelijk elektrisch rijden kan zeer interessant zijn doordat het bijtellingspercentage van elektrische auto’s een stuk lager is dan dat van niet elektrische auto’s. De bijtelling gaat wel veranderen in 2017, meer informatie hierover kunt u vinden in hetvolgende artikel.

 

Groen rijden

 

Conclusie

Het is lastig elektrische auto’s exact te vergelijken met benzine of diesel auto’s. Dit komt voornamelijk door het grote aantal modellen en variabelen. Zakelijk elektrisch rijden is op het moment over het algemeen goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen, dit komt grotendeels door de fiscale voordelen. Particulier elektrisch rijden is vooralsnog relatief gezien duurder, echter wordt dit verschil wel elk jaar kleiner. 

27 October, 2016 | Admin
Loading

Add Comment